Încă de la început, Pensiunea Dacica și-a propus să fie nu doar o unitate de cazare, ci un hub cultural, un loc de întâlnire al celor ce iubesc istoria și doresc s-o experimenteze pe viu, dar și un cadru de desfășurare a unor evenimente artistice variate.
În anul 2016 am inițiat o serie de evenimente denumite TreKulture Mix, cu un format original, care include drumeții, vizite ghidate la siturile istorice, experimente gastronomice, proiecții de filme și, ca punct culminant, concerte susținute de artiști cunoscuți de jazz, blues, folk sau rock, care participă, timp de un weekend întreg, la programul evenimentului alături de un grup restrâns de oaspeți ai pensiunii. Ingredientele sunt de fiecare dată altele iar programul este flexibil, schițat dinainte dar adaptat pe loc în funcție de vreme și de preferințele participanților.
Un alt eveniment recurent este Ziua Cetății dacice Piatra Roșie, pe care o sărbătorim în ultimul weekend din august și care include prezentări și conferințe, o vizită ghidată în cetate, ateliere de meșteșuguri antice, târg de carte și alte activități, și se încheie cu o masă pregătită după rețete vechi de 2000 de ani, care include atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Evenimentul, organizat în colaborare cu Fundația Dacica, este oferit gratuit participanților.
Sărbătorile pascale, Crăciunul și revelionul sunt alte prilejuri pentru a organiza programe diversificate, care includ tradiții folclorice, muzică live, drumeții la obiectivele naturale din Parcul Natural Grădiștea-Muncelului-Cioclovina și vizite la cetățile dacice și la alte situri istorice.
Pe lângă evenimentele organizate de noi, pensiunea găzduiește worhshop-uri, tabere, retreat-uri, team-building-uri și alte evenimente, la care contribuie cu activități specifice.

Evenimente viitoare

Paște 2024

3-7 mai 2024

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină, dar celebrarea renașterii și a învingerii morții se regăsește în numeroase sisteme religioase precreștine. În Țara Dacilor, urmele veacurilor trecute sunt la tot pasul, iar antichitatea păgână și creștinismul se împletesc nu doar în tradițiile folclorice, ci și în edificii: bisericuțe sfioase din lemn stau ascunse în umbra dealurilor pe care se înălțau cetățile megalitice ale dacilor, monumentele cuceritorilor romani sunt recucerite de timp și din lespezile și statuile lor sunt zidite biserici de piatră cu inscripții latine, în care Hristos poartă cămașă înflorată, ca un țăran român.
Vă invităm să sărbătorim împreună Învierea și să reînviem, prin drumeții, bucate, povești și cântece, momente din istoria ultimelor două milenii.
Vineri după-amiază vă așteptăm cu mâncăruri gătite după rețete vechi de 2000 de ani, cum numai la curtea regilor daci se puteau gusta. E de presupus că un rege precum Decebal va fi avut bucătari veniți din toate colțurile lumii, așa că vom savura atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Apoi, pe înserat, în jurul șemineului, vom povesti despre daci și nu numai, la un pahar de mied cu experta noastră, Aurora Pețan.
Sâmbătă dimineața vom urca pe potecă, prin pădure, până la cetatea dacică Piatra Roșie, monument UNESCO, cea mai puțin cercetată dintre cetățile din Munții Orăștiei. Aici s-au descoperit artefacte unice, iar misterioasa fortăreață pare să ascundă încă multe secrete.â
După prânz vom merge să vizităm unele dintre cele mai vechi edificii de cult din țară, bisericile de piatră din Țara Hațegului. Strei, Streisângeorgiu, Sânpetru, Sântămăria Orlea, Densuș sunt sate în care se găsesc biserici de piatră cu o arhitectură unică. Cea din urmă are un aspect neobişnuit, fiind un amestec de stiluri şi materiale. Unele ferestre sunt de fapt racorduri de canalizare romană, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane, altarul este un capac de sarcofag, iar leii de pe acoperiș erau statui romane.
Înainte de miezul nopții vom urca pe platoul Luncanilor, în satul Târsa, care domină împrejurimile, pentru a participa la slujba de Înviere, împreună cu localnicii, la bisericuța de lemn din sat.
La întoarcere, ne așteaptă cina pascală, cu ouă roșii, drob, cozonac, pască și alte bucate tradiționale. Cei care nu vor rezista până noaptea târziu, vor regăsi la micul dejun o masă mare cu toate bunătățile de cu seară și multe altele pe lângă ele.
Țuica și lichiorurile de casă, vor curge din belșug, iar vinul curat, pe care îl facem în fiecare an din strugurii viței de vie centenare care ne umbrește terasa, va sclipi, rubiniu, în pahare.
După masă vă invităm să asistați la ritualul de primăvară al tunsului oilor. Mica noastră turmă va fi nerăbdătoare să scape de hainele de iarnă, iar cei care se încumetă, au ocazia să învețe să mânuiască foarfeca. Drept recompensă vor primi o diplomă de cioban ucenic și un cadou-surpriză. Cei care vor dori, se vor putea fotografia cu oile proaspăt coafate, în ținută de păstor, cu cojoc, traistă, țol, clop și nelipsita bâtă.
După-amiaza și seara ne-o vom petrece la Poiana lui Căpău, o pajiște superbă de sub stânca roșiatică pe care dacii au construit cetatea Piatra Roșie. Vom lua cu noi mingi de volei, palete de badminton și alte jocuri, pentru cine are poftă de un pic de mișcare, sau pur și simplu vom privi cerul întinși pe iarbă, în timp ce Bogdan și Rareș, care știu a mânui cu dibăcie chitara și vioara, ne vor gâdila urechile cât se poate de plăcut.
În timpul ăsta noi nu vom sta degeaba, ci vom porni focul și vom pune ceaunele să bolborosească pe limba lor ca să vă pregătim o cină strașnică, cu feluri gustoase, gătite ca la stână. E de la sine înțeles că vom avea cu noi toate butelcile cu licorile care ne-au ținut companie și în zilele ce au trecut.
Pe copilași îi vom preface în iepurași, le vom da coșulețe și îi vom pofti să răscolească poiana în căutarea zecilor de ouă ascunse prin iarbă și prin tufișuri.
După ce se lasă seara, ne întoarcem la pensiune și petrecerea continuă în jurul focului de tabără, cât timp vă țin puterile, cu muzică, vin și slănină friptă la jar. Ne vor ține companie cele nouă pisici, cei trei căței și familia noastră de măgăruși.
Luni, după micul dejun, înainte de a ne lua rămas bun, vom vizita capitala regilor daci, Sarmizegetusa Regia. Mult mai mult decât o simplă cetate, Sarmizegetusa a fost un oraș care se întindea pe mai multe dealuri, cu sute de terase pe care se găseau locuințe și ateliere, cu drumuri al căror traseu se mai poate vedea și azi prin pădure, cu cisterne și conducte ceramice care aduceau apa în zonele locuite, dar mai ales cu construcții monumentale, ridicate cu materiale aduse de la zeci de kilometri, a căror semnificație nu e întru totul descifrată nici azi, deși primele cercetări datează din secolul al XIX-lea. Ne va fi ghid cea care cunoaște Sarmizegetusa ca nimeni alta, Aurora Pețan, arheolog și președinte al Fundației Dacica.

Programul include cazare, 3 mese pe zi, cină pascală și băuturi la discreție: țuică, palincă, vin, bere, cidru, mied dacic, sirop de fructe, băuturi răcoritoare, apă minerală, cafea, ceaiuri.

Prețul este:

490 lei/persoana/noapte ALL INCLUSIVE

(cu cazare în camere duble cu baie proprie și paturi suplimentare pentru copii, la cerere)

450 lei/persoana/noapte ALL INCLUSIVE

(cu cazare în camere cvadruple cu baie proprie și balcon)

390 lei/persoana/noapte ALL INCLUSIVE

(cu cazare în bungalowuri cu 2 paturi, prispă și băi comune)

Sejur minim: 3 nopti în intervalul 3 – 7 mai

Copiii sub 10 ani au gratuitate, iar cei cu vârsta între 10 și 14 ani au reducere 50%.

Relații și rezervări la tel. 0757 DACICA (0757 322422)